Giouvarlakia - cypryjskie klopsiki wieprzowe w sosie cytrynowym

Giouvarlakia - cypryjskie klopsiki wieprzowe w sosie cytrynowym

  • 01:30
  • 4 porcje
  • 633 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    Klopsiki:

    • 600 g mielonej wieprzowiny z łopatki
    • pęczek świeżej mięty (lub 2 łyżeczki suszonej)
    • mała cebula
    • ¼ szklanki długoziarnistego ryżu
    • 2 białka
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • mąka pszenna do panierowania
    • sól

    Sos:

    • 1¾ l bulionu z kurczaka (najlepiej domowego)
    • 2 ziemniaki (nierozpadające się podczas gotowania, ogólnoużytkowy typ B)
    • 2 żółtka
    • pęczek natki pietruszki
    • świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn
    • łyżeczka mączki kukurydzianej (maizena)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ


 

1

Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną, świeżą miętę (lub roztartą w dłoniach suszoną), drobno startą cebulę i białka.

2

Dodajemy dobrze wypłukany i odsączony ryż. Dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

3

Z masy formujemy klopsiki wielkości śliwki i każdy obtaczamy w mące.

4

W dużym garnku gotujemy bulion, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wkładamy klopsiki, posypujemy wszystko posiekaną natką pietruszki. Pod przykryciem gotujemy na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU 15–20 minut, po czym zdejmujemy garnek z ognia.

5

W misce rozbijamy żółtka z sokiem z cytryny i mączką kukurydzianą, stopniowo wlewamy nieco gorącego wywaru, cały czas mieszając. Nadal mieszając, wlewamy całość do garnka z klopsikami. Stawiamy na ogniu do czasu, aż płyn zacznie gęstnieć, nie dopuszczając do zagotowania i ścięcia żółtek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy.


Komentarze