Gnocchi po sardyńsku w sosie z pomidorami i kiełbasą

Gnocchi po sardyńsku w sosie z pomidorami i kiełbasą

  • 00:30
  • 5 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 op. gnocchi (500 g)

    Sos pomidorowy:

    • 1 cebula
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 200 g kiełbasy najlepiej czosnkowej albo długo dojrzewającej
    • 2 ząbki czosnku
    • 500 g pomidorów
    • pęczek świeżej bazylii
    • starty ser twardy, np. dziugas albo pecorino
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos: cebulę obierz i drobno posiekaj, następnie zeszklij ją na oliwie. Kiełbasę pokrój w plastry. Czosnek wyciśnij, a bazylię drobno posiekaj i smaż przez ok. 2 min razem z cebulą. Pomidory sparz wodą, obierz ze skóry, oczyść z nasion i pokrojone w kostkę wrzuć na patelnię do podsmażonych warzyw. Wszystko jeszcze razem duś na małym ogniu przez ok. 15 min do momentu aż sos stanie się gęsty.

Przygotuj gnocchi: zagotuj wodę, posól ją i ugotuj w niej kluski al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE wg wskazówek na opakowaniu. Następnie wyłóż na sitko, by osączyć z wody. Gotowe gnocchi wrzuć do gorącego sosu pomidorowego, posyp startym serem i od razu podawaj.


Komentarze