Gnocchi serowe ze szpinakiem

Gnocchi serowe ze szpinakiem

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 200 g szpinaku mrożonego
    • 200 g ricotty lub tłustego twarogu
    • 4 nieobrane ząbki czosnku
    • 50 g utartego parmezanu
    • 1 żółtko
    • 4 łyżki mąki
    • 3 łyżki masła
    • 4 łyżki posiekanych razem: szczypiorku, pietruszki i bazylii
    • 2 łyżeczki szałwii
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wlej wodę na wysokość 1/4 garnka i doprowadź do wrzenia. Włóż do wody ząbki czosnku i gotuj przez 4 min. Czosnek wyjmij z wody, przestudź, obierz go, a następnie włóż do innego naczynia.

Do czosnku dodaj posiekane zioła i zmiksuj wszystko ze sobą (możesz czosnek rozgnieść widelcem i wymieszać z ziołami). Zamrożony szpinak włóż do garnka z wodą po czosnku i gotuj przez ok. 15 – 20 min (aż wyparuje cała woda).
Do miski włóż ricottę, żółtko, szpinak, zioła z czosnkiem, połowę parmezanu, mąkę i dokładnie wymieszaj. Dłonie zwilż wodą i formuj z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Wrzucaj gnocchi do wrzącej, osolonej wody i gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Kulka gnocchi powinna być w środku pulchna, bez zwartych kawałków ciasta.

Dokładnie odsącz gnocchi z wody. W tym czasie na roztopionym maśle podsmaż szałwię (ok. 1 min). Dodaj gnocchi i smaż przez 1 min. Gotowe gnocchi ułóż na talerzu i posyp parmezanem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze