Gnocchi włoskie kopytka ziemniaczane

Gnocchi włoskie kopytka ziemniaczane

  • 01:30
  • 12 porcji
  • 387 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 400 g mąki typu 550 plus nieco mąki do posypania stolnicy
    • 1 kg mączystych ziemniaków typ kulinarny C (np. odmiany Augusta)
    • 2 jajka
    • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Ziemniaki gotujemy w mundurkach.

2

Jeszcze ciepłe obieramy, mielimy w maszynce.

3

Mąkę wysypujemy na stolnicę, formujemy w kopczyk, robimy na środku wgłębienie, wbijamy w nie jajka, dodajemy zmielone ziemniaki. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednorodne, aksamitne ciasto, doprawiając je do smaku solą i gałką muszkatołową.
 

4

Ciasto dzielimy na kawałki, z każdego na posypanej mąką stolnicy formujemy długie wałki grubości palca, tniemy je na kluski długości ok. 3 cm. Każdą kluskę przetaczamy delikatnie pod zębami widelca, by zrobiła się karbowana (wówczas łatwiej okleja się sosem).

5

Gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzamy po wypłynięciu.

Podajemy z masłem i świeżo startym parmezanem, z sosem pomidorowym lub z mięsnym sosem bolońskim.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze