Gnocchi z bakłażanem, rukolą i serem

Gnocchi z bakłażanem, rukolą i serem

  • 01:00
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1/2 op. gnocchi (500 g)
    • 1/2 średniego bakłażana
    • 1/2 łyżeczki oregano świeżego lub suszonego
    • 5 ząbków czosnku
    • 2 garście rukoli
    • ok. 50 g startego sera parmezan lub twardego sera żółtego dziugas
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Bakłażana dobrze umyj, przetnij nożem wzdłuż na pół i piecz wraz z czosnkiem w łupince, w brytfance w piekarniku przez ok. 40 min w temp. 180 stopni. Kiedy bakłażan zmieni kolor skóry na szary, to znak, że jest już upieczony. Bakłażana wyjmij z piekarnika i ostudź. Następnie obierz ze skóry, posiekaj na kawałki, włóż do miski i połącz z oregano, oliwą i przyprawami. Całość porządnie wymieszaj w misce do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodaj ser parmezan i jeszcze raz wszystko wymieszaj.

Gnocchi ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzone wymieszaj z sosem i posyp z wierzchu rukolą. Gotowe danie możesz polać dodatkowo oliwą.


Komentarze