Gnocchi z sosem bolońskim

Gnocchi z sosem bolońskim

  • 02:35
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 op. gnocchi (500 g)

    Sos boloński:

    • 1 mała cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 średnia marchewka
    • 1 łodyga selera naciowego
    • 2 łyżki masła
    • 50 g tłustego surowego boczku
    • 100 g surowej szynki
    • 100 g drobiowych wątróbek
    • 100 g mielonej wołowiny
    • 100 g mielonej wieprzowiny
    • 200 ml czerwonego wina
    • 200 ml bulionu mięsnego (może być z kostki)
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka oregano
    • starty parmezan lub ser żółty twardy dziugas do posypania
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj sos boloński: cebulę, czosnek, seler, marchewkę obierz i drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na maśle razem z warzywami. Następnie szynkę pokrój w drobną kostkę, wątróbki drobno posiekaj i razem z mielonym mięsem dodaj do warzyw na patelni. Całość chwilę smaż, ciągle mieszając.
Do składników na patelni dodaj odmierzoną ilość wina, wywar z mięsa, koncentrat pomidorowy i oregano. Sos doprowadź do wrzenia. Następnie dopraw solą i pieprzem. Gotuj ok. 2 godzin.

Gnocchi ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzone polej wcześniej przygotowanym sosem bolońskim. Na końcu wg uznania posyp potrawę startym parmezanem.

Sos boloński pasuje do wszystkich rodzajów makaronu, w tym lazanii i cannelloni.


Komentarze