Gnocchi z szałwią, fasolką szparagową i parmezanem

Gnocchi z szałwią, fasolką szparagową i parmezanem

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Gnocchi:

    • 800 g mączystych ziemniaków
    • 300 g mąki pszennej
    • 1 jajko
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • sól morska

    Sos:

    • 500 g fasolki szparagowej
    • 2 doniczki szałwii
    • 100 g parmezanu
    • 1 kieliszek wina wytrawnego białego
    • 1 łyżeczka oliwy extra vergine
    • 1 łyżka masła
    • sól morska lub himalajska
    • pieprz świeżo mielony
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach i jeszcze gorące obierz. Przeciśnij prze praskę lub zmiel w maszynce.

2

Dodaj mąkę. Rozmąć jajko i też dodaj do wgłębienia w mące.

3

Dodaj 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Zagnieć ciasto.

4

Odetnij 1/3 ciasta, uformuj długi wałek. Możesz podsypać odrobiną mąki.

5

Ciasto potnij na małe kluseczki. Resztę ciasta przykryj ściereczką.

6

Są dwa sposoby formowania gnocchi. Pierwszy: przygniatasz widelcem z jednej strony, tworząc charakterystyczne wgłębienia.

7

Drugi: chwytasz kluseczkę i widelcem przesuwasz po całej powierzchni kluseczki.

8

Fasolkę obierz i pokrój.

9

 Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę oraz masło. Dodaj listki szałwii i smaż przez chwilkę. Dodaj fasolkę. 

10

Dodaj wino i duś do odparowania alkoholu. Fasolka powinna być al dente. Dopraw solą i pieprzem.

11

W międzyczasie ugotuj gnocchi. Zagotuj wodę, posól ją i wrzuć kluseczki. Gdy wypłyną na powierzchnię, są już gotowe i należy je wyciągnąć.

12

Ugotowane kluseczki dodaj na patelnię. Dodaj ser. Wymieszaj i podawaj od razu.


Komentarze