Gofry z kremem z serka mascarpone i konfiturą wiśniową

Gofry z kremem z serka mascarpone i konfiturą wiśniową

  • 01:00
  • 15 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 jajka
    • 550 ml mleka
    • 220 ml oleju (lub roztopionego masła)
    • 390 g mąki pszennej typ 500
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli

    Konfitura:

    • 200 g konfitury wiśniowej
    • 2 łyżeczki śliwowicy

    Krem:

    • 200 g serka mascarpone
    • 250 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • ziarenka z jednej laski wanilii
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W misce wymieszaj suche składniki na gofry. W drugiej misce wymieszaj rózgą mokre składniki. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj rózgą. Mieszaj tylko do połączenia składników.

Rozgrzej gofrownicę. Ciasto wylewaj na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Kolejno piecz gofry po około 3-4 minuty (chyba, że instrukcja urządzenia mówi inaczej).

Konfiturę wymieszaj dokładnie ze śliwowicą i odstaw na 15 minut.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z połową cukru pudru. Serek mascarpone utrzyj z pozostałym cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Delikatnie wymieszaj ubitą śmietankę z serkiem. Krem jest gotowy.

Na upieczone gofry nakładaj porcje kremu i konfitury. Podaj zaraz po przygotowaniu.


Komentarze