Gofry z pianą porzeczkową

Gofry z pianą porzeczkową

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 325 g mąki pszennej
    • 2 jajka
    • 300 ml mleka
    • 50 g cukru
    • 20 g cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 125 g masła rozpuszczonego lub oleju słonecznikowego 

    Krem:

    • 2 jajka
    • 150 g porzeczek czerwonych
    • 60 g cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na puszystą pianę, a pod koniec wsyp partiami cukier. Miksuj dalej aż piana zrobi się szklista. W osobnej misce wymieszaj żółtka z cukrem waniliowym. Możesz też je lekko ubić do białości. Następnie wlej tłuszcz i lekko wymieszaj. Wsyp mąkę i od razu dodaj proszek do pieczenia. Wlej mleko i wymieszaj rózgą, aby składniki połączyły się. W gofrach ważne jest krótkie mieszanie składników, by ciasto miało jak najmniej glutenu. Dzięki temu gofry nie będą gumowe. Do gotowego ciasta dodaj w 3 partiach pianę z białek. Pozwala to uzyskać idealnie puszyste gofry. Najpierw dodaj 1/3 piany i wymieszaj delikatnie, potem kolejną część i następną. Włącz gofrownicę na 3/4 mocy. Pędzelkiem natłuść płyty gofrownicy. Nałóż ciasto na każdą płytę i dokładnie rozsmaruj. Zamknij gofrownicę i piecz aż do zrumienienia. 

Przygotuj krem. Białka przełóż do miski i ubij na sztywną pianę. Następnie wsyp partiami cukier i ubijaj do momentu, aż masa będzie szklista, a cukier całkowicie rozpuszczony. Umyj porzeczki i usuń szypułki. Dodaj do ubijanej piany i lekko wymieszaj. Nałóż krem na upieczone gofry i dekoracyjnie posyp je cukrem pudrem oraz świeżymi porzeczkami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze