Gofry z truskawkami i czekoladą

Gofry z truskawkami i czekoladą

  • 00:15
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • ok. 1 i 1/2 szkl. mąki
    • 2 jajka
    • 2 łyżki masła
    • 1 szkl. mleka
    • 1 łyżeczka cukru
    • szczypta soli
    • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • olejek waniliowy
    • bita śmietana do dekoracji
    • 1/4 kg truskawek
    • 3-4 łyżki miodu lipowego płynnego

    Sos czekoladowy:

    • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej (70% kakao)
    • 1 łyżeczka kakao 
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj sos: do dużego garnka wlej wodę na ok. 2 cm wysokości, a następnie włóż do środka mniejszy garnek. Kiedy woda w dużym garnku zacznie wrzeć, włóż do mniejszego garnka czekoladę, dodaj kakao i mleko – mieszaj, aż czekolada się rozpuści.

Przygotuj ciasto: do mąki dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Oddziel białka od żółtek i ubij z białek sztywną pianę. Do miski dodaj żółtka, mleko, miękkie masło, cukier, sól, olejek waniliowy i wymieszaj. Nie przerywając mieszania, przesiej mąkę do miski. Kiedy składniki się połączą, wymieszaj je delikatnie z białkiem. Gofrownicę posmaruj masłem i piecz gofry. Na wierzchu poukładaj świeże truskawki, udekoruj bitą śmietaną i polej gorącą czekoladą.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze