Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

  • 01:35
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg kapusty włoskiej
    • szklanka ryżu
    • 1 kg mięsa mielonego
    • 3 jajka
    • 3 łyżki kaszy manny
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kapustę włoską (można też użyć startej na tarce kapusty białej) drobno siekamy, solimy i odstawiamy na około 40 minut. W tym czasie kapusta (za sprawą soli) wypuści soki, odciskamy ją.

Ryż gotujemy na sypko i przekładamy do dużej miski. Dodajemy mięso mielone, kapustę, jajka i kaszę mannę i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Masę mięsno-ryżową dokładnie wyrabiamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i skleiły. Z uzyskanej masy formujemy podłużne, jednakowej długości klopsiki, które obtaczamy w mące.

Wyjmujemy patelnię i gołąbki-klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Następnie usmażone gołąbki przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody (może to być przecier pomidorowy). Gotujemy około 30 minut i podajemy na talerzach z surówką.


Komentarze