Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

  • 01:20
  • 5 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 małej główki kapusty białej (ok. 400 g)
    • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
    • 1 szkl. ryżu
    • 2 jajka
    • 2 cebule
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 80 ml koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki śmietany
    • 6 łyżek oliwy
    • przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kapustę oczyść z wierzchnich liści i przekrój na połowę. Jedną zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mięso mielone przełóż do miski, połącz z kapustą, dopraw solą, pieprzem.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Cebule obierz i drobno posiekaj. Następnie zeszklij na oleju na bardzo wolnym ogniu i dopraw solą. Cebulę wrzuć do miski z kapustą i mięsem – wymieszaj. Dodaj ugotowany ryż, jajka i wymieszaj ponownie. W zwilżonych wodą dłoniach formuj kule z przygotowanej masy, a potem lekko je zroluj, tworząc jakby gołąbki.

Uformowane gołąbki obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju (3 łyżki) ok. 4 minuty z każdej strony. Podsmażone podlej litrem gorącej przegotowanej wody. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i sporą ilość sosu sojowego oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU ok. 45 min. Po koniec gotowania możesz dodać śmietanę (niekoniecznie).


Komentarze