Gołąbki tradycyjne

Gołąbki tradycyjne

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 średnia główka kapusty białej (jeśli ktoś lubi kapustę włoską, to można nią zastąpić)
    • 400 g mięsa mielonego (jakie lubimy, ja używam mieszanego)
    • 1 torebka ryżu – około 125 g
    • 1 średniej wielkości cebula
    • ząbek czosnku
    • pieprz
    • sól
    • kostka rosołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Gotujemy ryż. Po ugotowaniu wsypujemy do dużej miski i odkładamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.

Kapustę obieramy z pierwszych, wierzchnich liści. Wykrawamy głąba, wkładamy do dużego garna i gotujemy, przewracamy w trakcie gotowania. Gdy po zagotowaniu liście będą miękkie przy pomocy widelca ściągamy dwie, trzy partie górnych liści. Znowu troszkę podgotowujemy i znowu ściągamy miękkie liście. Z liści tych odcinamy nerw (te grube na zewnętrznej części liścia).

Jeśli zdecydowałeś się na kapustę włoską to liście ściągamy z nieugotowanej kapusty, wkładamy do wrzątku i gotujemy około 5 minut. Wody z kapusty nie wylewamy, dodajemy do niej kostkę rosołową i zostawiamy na później.

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oliwy. Mięso mielone mieszamy z ryżem, dodajemy cebulę i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, porządnie mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do liści kapusty i zwijamy, czyli boczne liście do środka i zawijamy a'la roladka.

Na spód dużego garnka wykładamy jedną warstwę liści, które nam zostały, na to ciasno układamy gołąbki. Na samą górę również układamy część pozostałych liści. Gdy garnek będzie maksymalnie zapełniony do 3/4 wysokości, wlewamy wodę, która została nam z gotowania kapusty. Tak mniej więcej do wysokości gołąbków, ale nie tak, żeby je przykrywało.

Gotujemy około półtorej godziny, pilnując by nie wyparowała nam całkiem woda (w miarę potrzeby uzupełniamy). Podajemy z sosem pomidorowym.


Komentarze