Gołąbki z czerwonej kapusty

Gołąbki z czerwonej kapusty

  • 01:40
  • 10 porcji
  • Trudny

Składniki

    • 1 główka czerwonej kapusty
    • 300 g kaszy gryczanej
    • 300 g pieczarek
    • 2 ogórki kiszone
    • 1 marchewka
    • 1 jajko
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • 2 łyżki musztardy
    • 2 łyżki oleju
    • 20 ml octu jabłkowego
    • przyprawy: sól, pieprz, zmielony imbir
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kapustę umyj i obierz z zewnętrznych liści. Przekrój i wytnij głąb. Duży garnek wypełnij do 3/4 wysokości wodą, dolej ocet i zagotuj. Do gotującej się wody włóż kapustę i gotuj przez 5 min. Następnie przełóż kapustę do miski z zimną wodą i ściągnij ostrożnie podgotowane liście. Resztę kapusty włóż z powrotem do gotującej się wody z octem. Czynności powtarzaj aż do „rozebrania” całej kapusty. W podgotowanych liściach zetnij na płasko zgrubiałe części głąba.

Ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie. Pieczarki i marchewkę obierz i zetrzyj na grubej tarce, a następnie przesmaż na oliwie i połącz z kaszą.

Ogórki kiszone drobno pokrój. Kiedy kasza przestygnie, dodaj do niej jajko, musztardę i pokrojone ogórki. Dopraw solą, pieprzem i zmielonym imbirem. Dobrze wymieszaj.

Na liściu kapusty połóż przy nasadzie 2 łyżki farszu. Zwijając kapustę w rulon, brzegi zawijaj do środka. Tak przygotowane gołąbki układaj w garnku ciasno jeden przy drugim. Następnie przykryj pozostałymi liśćmi kapusty i zalej wodą. Posól i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 1 godz. na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy.


Komentarze