Gołąbki z grzybami

Gołąbki z grzybami

  • 01:15
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 50 g grzybów suszonych
    • ¾ szklanki ryżu
    • 1 główka białej kapusty
    • 2 łyżki oleju
    • 1 cebula
    • 1 liść laurowy
    • przyprawy: sól, pieprz

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Usuń wierzchnie liście z kapusty, a następnie wytnij jej głąb. Opłucz kapustę, włóż do garnka z wrzącą wodą, obgotuj kilka minut, odsącz i zdejmij lekko odchodzące liście. Czynność powtarzaj, aż wszystkie liście (poza malutkimi środkowymi) będą z łatwością odchodzić.

Przyrządź nadzienie: ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu (na półmiękko) i odcedź. Grzyby namaczaj przez 1 godzinę w szklance wody. Następnie gotuj grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły przez ok. 15 - 20 min i odcedź (nie wylewaj wywaru z grzybów). Posiekaj grzyby. Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Ryż, cebulę i grzyby połącz ze sobą, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Na środku rozłożonego liścia nakładaj nadzienie i zawijaj jego brzegi do środka, tworząc rulon. Dno dużego garnka wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty, ułóż na nich gołąbki, zalej wywarem z gotowania grzybów i 1 szklanką gorącej, osolonej wody. Dodaj liść laurowy. Przykryj i gotuj przez 30-40 min na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU


Komentarze