Gołąbki z kapusty pekińskiej w sosie sojowym

Gołąbki z kapusty pekińskiej w sosie sojowym

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ok. 7 liści kapusty pekińskiej
    • 1 cebula
    • 200 g pieczarek
    • ok. 50 g ryżu
    • 1/2 pęczka pietruszki
    • 50 g sera żółtego lub mozzarella
    • 3 łyżki masła do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pieczarki umyj i posiekaj drobno, cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę. Ryż ugotuj do miękkości, odcedź. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj posiekane pieczarki, cebulę oraz ugotowany ryż. Na koniec zetrzyj ser i dodaj go do warzyw. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną pietruszką. Liście kapusty obgotuj w wodzie z solą przez ok. 8 min (sprawdź, czy kapusta jest już miękka), następnie odetnij grubsze rdzenie z liści.

Do każdego liścia nałóż po łyżce farszu i zawiń jak gołąbki (zawijając brzegi do środka). Na patelni ponownie roztop masło i obsmaż gołąbki na rumiano z obu stron (masło możesz zastąpić masłem klarowanym PORADA KONTEKSTOWA - KLAROWANIE lub oliwą z oliwek). Podawaj z sosem sojowym z sokiem z cytryny w proporcji: 3 łyżki sosu sojowego i 1 łyżka soku.


Komentarze