Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami

  • 02:00
  • 6 porcji
  • 367 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 12 liści kapusty włoskiej
    • 1 i 1/2 szkl. kaszy pęczak
    • 60 g grzybów suszonych
    • 2 średnie cebule
    • 3 łyżki oleju
    • 1 jajko
    • 4 ziela angielskie
    • 2 liście laurowe
    • 3/4 szkl. wywaru warzywnego lub bulionu z kostki bio
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos koperkowy:

    • 1 pęczek koperku
    • ok. 400 ml wywaru warzywnego lub bulionu z kostki bio
    • 200 ml śmietany 12%
    • 2 łyżki mąki
    • 1 łyżka oleju
    • 1 łyżka masła
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Grzyby mocz przez noc w wodzie.

Wytnij środek w kapuście i zagotuj wodę w dużym garnku. Włóż kapustę do garnka i gotuj. Po ok. 2 minutach zacznij ściągać liście. Ściągaj je stopniowo, cały czas gotując. Wytnij twarde „nerwy” w liściach kapusty.

Ugotuj grzyby w wodzie, w której się moczyły. Gotuj ok. 15 minut, do miękkości. Nie wylewaj wody.

Cebule pokrój w kostkę. Rozgrzej 3 łyżki oleju i zeszklij cebulę. Ugotowane grzyby drobno posiekaj. Dodaj na patelnię z cebulą. Całość smaż kilka chwil.

W międzyczasie ugotuj kaszę. W tym celu zlej do szklanki wodę spod grzybów, a resztę uzupełnij zwykłą wodą. Na 1 szklankę kaszy potrzebujesz 3 szklanek wody. Do kaszy z tego przepisu należy użyć 4,5 szklanki wody, delikatnie posolonej.

Połącz kaszę z grzybami i cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Do lekko przestudzonej kaszy dodaj jajko. Dokładnie wymieszaj całość.

Uformuj gołąbki. Na jeden liść kapusty nałóż 2–3 łyżki farszu. Liście składaj w gołąbki. Możesz użyć wykałaczki, aby całość była zwarta. Gołąbki ułóż w naczyniu wyłożonym liśćmi. Zalej wywarem warzywnym, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zapiekaj gołąbki w temp. 180°C przez ok. godzinę, od momentu, gdy zaczną pojawiać się bąbelki na bulionie.

Przygotuj sos. Rozgrzej olej i masło. Dodaj mąkę i smaż chwilkę. Dodaj posiekany koperek. Smaż ok. 1 minutę. Wlej na patelnię śmietanę i wymieszaj rózgą. Stopniowo dodawaj ciepły wywar, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dopraw solą i pieprzem.

Gołąbki podawaj w sosem.


Komentarze