Gołąbki z włoskiej kapusty z kaszą gryczaną

Gołąbki z włoskiej kapusty z kaszą gryczaną

  • 02:00
  • 10 porcji
  • 197 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 1 główka włoskiej kapusty
    • 1/2 szkl. mleka
    • 300 g kaszy gryczanej 
    • 1 duża cebula
    • 4 łyżki oleju
    • 1/2 selera
    • 300 g pieczarek
    • 1 jajko
    • 1 l wywaru z jarzyn
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Z kapusty długim szpiczastym nożem wycinamy głąb, parzymy ją w osolonej wodzie z mlekiem. 

2

Gdy ostygnie i odcieknie, po odcedzeniu oddzielamy od siebie liście, na każdym przycinamy ostrym nożem idący przez środek „nerw”.

3

Kaszę gotujemy na półmiękko w osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy do miski. Bardzo drobno posiekaną cebulę lekko rumienimy na oleju, dodajemy do kaszy. Obrany seler trzemy na grubej tarce, obrane pieczarki kroimy w drobną kostkę, dodajemy wszystko do kaszy. Mieszamy razem, wbijając do nadzienia jajko i doprawiając do smaku solą i pieprzem.

4

Układamy na wybranych, najładniejszych liściach porcje nadzienia i dość ciasno zwijamy, tak jak klasyczne gołąbki.

5

Żaroodporne naczynie wykładamy pozostałymi liśćmi i ścinkami z „nerwów”, na tym ciasno układamy gołąbki, zalewamy wywarem jarzynowym i odkryte wstawiamy do piekarnika (180°C) na 30 minut.


Komentarze