Golonka aromatyczna

Golonka aromatyczna

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg świeżej wytrybowanej golonki, bez skóry
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki słodkiego sherry
    • 1 łyżeczka świeżego obranego ze skóry i startego imbiru
    • 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
    • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
    • 1/4 szklanki wody
    • 3 szklanki oleju roślinnego
    • 1 kostka rosołu drobiowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso z golonki po usunięciu nadmiaru tłuszczu pociąć wzdłuż włókien na pasy o szerokości około 2,5 cm. Następnie pasy mięsa pociąć na cienkie płatki w poprzek włókien. Przełożyć mięso do miski szklanej i zalać marynatą przygotowaną z wymieszania mąki kukurydzianej, 2 łyżek sosu sojowego, sherry, imbiru, przyprawy pięć smaków i pieprzu. Przykryć i odstawić na co najmniej dwie godziny, co jakiś czas mieszając.

Rozgrzać w woku 3 szklanki oleju do wysokiej temperatury i usmażyć jedną czwartą mięsa w oleju na kolor brązowy (około 5 minut), to samo zrobić z drugą połową mięsa. Usmażone mięso osuszyć na ręczniku papierowym. Trzymać w cieple. W małym rondelku wymieszać wodę z łyżką sosu sojowego i kostką rosołową. Zagotować. Polać mięso powstałym sosem.


Komentarze