Gorąca czekolada

Gorąca czekolada

  • 00:20
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 litr mleka
    • 300 g czekolady mlecznej
    • 1 łyżka kakao gorzkiego
    • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

    Dodatki (do wyboru):

    • pianki marshmallow
    • cukrowe posypki
    • cynamonowe płatki śniadaniowe
    • rurki
    • lizaki candy cane
    • karmel
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Czy możecie wyobrazić sobie mikołajkowe przyjęcie bez gorącej czekolady? My zdecydowanie nie! Prawdziwa czekolada powinna być kremowa, gęsta i słodka – taka, że niewielka filiżanka zaspokoi apetyt na cały wieczór. Choć i tak trudno się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejną – zwłaszcza, gdy możemy dosypać do niej ulubione dodatki!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

1/2 szklanki mleka mieszamy ze skrobią ziemniaczaną. Do rondelka przelewamy pozostałe mleko, dodajemy kakao i pokruszoną czekoladę i podgrzewamy stale mieszając, aż czekolada się rozpuści, a kakao połączy z resztą składników. Do uzyskanej czekolady dodajemy skrobię wymieszaną z mlekiem i podgrzewamy całość, aż będzie gorąca, a czekolada nabierze delikatnie gęstej konsystencji (mniej więcej jak słodka śmietanka). Gorącą czekoladę nalewamy do filiżanek. Dekorujemy ulubionymi dodatkami.


Komentarze