Góralski przekładaniec

Góralski przekładaniec

  • 01:55
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 50 dag mąki
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 jaja
    • łyżka sody
    • 1/2 szklanki miodu
    • 15 dag margaryny

    Masa:

    • 1/2 szklanki kaszy manny
    • 1/2 l mleka
    • 1 kostka masła
    • 1 szklanka cukru pudru
    • kwasek cytrynowy
    • olejek migdałowy i arakowy
    • łyżka kakao
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W rondelku rozpuścić margarynę z miodem. Do przestudzonej masy dodawać mąkę wymieszą z sodą, ubite na parze jaja oraz cukier. Następnie zagnieść ciasto (jeśli ciasto zagniata się z trudem, dodać łyżkę gęstej śmietany). Gotowe ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich jak najcieniej rozwałkować i piec 5 min w nagrzanym piekarniku. Kaszę ugotować na gęsto i ostudzić.

Masło ucierać z cukrem, powoli dodając kaszę. Podzielić masę na połowę. Do jednej części dodać kwasek cytrynowy i olejek migdałowy, do drugiej olejek arakowy i kakao. Przełożyć placki na przemian dwoma masami.


Komentarze