Gotham-pops, czyli ciasteczkowe cake popsy w żółtej polewie

Gotham-pops, czyli ciasteczkowe cake popsy w żółtej polewie

  • 01:00
  • 20 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g ciasteczek Oreo lub innych markiz w czarnym kolorze
    • 160 g serka Philadelphia
    • 200 g białej czekolady
    • 50-100 ml mleka
    • żółty barwnik spożywczy
    • cukrowa posypka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Ponoć takie właśnie jest miasto, w którym mieszka Bruce Wayne znany także jako Batman. Gotham – jego ciemny charakter świetnie ukrywa się pod jasną otoczką codziennego życia. W tych cake-popsach na szczęście nawet mroczny, czarny środek jest przyjemnie słodki, a żółta polewa to nie kamuflaż! :)

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ciasteczka przekładamy do malaksera. Dodajemy serek Philadelphia i miksujemy pulsacyjnie, aż składniki się połączą. Masa powinna mieć jednolitą konsystencję.

Wilgotnymi rękami formujemy z masy kulki nieco mniejsze niż orzech włoski. Układamy je na talerzu. W każdą kulkę wbijamy patyczek. Gotowe kuleczki wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

W międzyczasie białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W mleku rozprowadzamy barwnik. Stopniowo dodajemy mleko do czekolady, każdorazowo odczekując, chwilę mieszając. Masa powinna być jednolita, bez grudek, wystarczająco płynna, by dało się w niej obtoczyć cake popsy, ale też dość gęsta, by z nich nie spływała. Może się okazać, że nie zużyjecie całego mleka, ale jeśli trzeba, można dodać go nieco więcej.

Wyjmujemy z zamrażalnika gotowe kulki cake popsów. Maczamy je w przygotowanej polewie. Część z nich dodatkowo posypujemy cukrową posypką. Obtoczone w polewie cake popsy odstawiamy na talerz i wkładamy do lodówki, aż polewa zastygnie.


Komentarze