Gotowana fasolka szparagowa z pomidorami

Gotowana fasolka szparagowa z pomidorami

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 600 g fasolki szparagowej żółtej 
    • 100 ml wody 
    • 2 pomidory 
    • 3 gałązki cząbru górskiego 
    • 1 cebula 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 2 gałązki natki pietruszki 
    • 80 g masła
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Fasolkę umyj i odetnij końcówki od łodygi. Obierz cebulę oraz czosnek i pokrój w drobną kostkę. W szerokim rondlu podgrzej połowę masła i podsmaż cebulę z czosnkiem. Przypraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem. 

Następnie dodaj fasolkę i lekko podsmaż. Wlej ok. 100 ml wody i przykryj, aby fasolka zmiękła. Potem zdejmij pokrywkę i pozwól jej odparować. Pokrój pomidory w kostkę i przełóż do rondla. Świeży cząber górski obierz z małych listków i delikatnie pokrój. Dodaj do fasolki. Przypraw jeszcze do smaku solą i pieprzem. Na koniec do fasolki dodaj resztę świeżego masła i posiekaną natkę pietruszki.

Wyłóż danie na półmisek i udekoruj dodatkowo gałązką cząbru górskiego. Taka fasolka jest idealna do duszonych mięs, w tym pieczeni wieprzowej czy jagnięcej.


Komentarze