Granola kokosowa na twarogu z musem jabłkowym i cynamonem

Granola kokosowa na twarogu z musem jabłkowym i cynamonem

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    Granola:

    • 2 szkl. płatków orkiszowych Tesco Organic
    • 1 op. mieszanki studenckiej Tesco
    • 1 op. suszonych jabłek w plasterkach Tesco
    • 50 g wiórków kokosowych
    • 1–2 łyżki miodu (np. spadziowego Tesco)
    • 1 orzech kokosowy
    • szczypta imbiru mielonego

    Do podania:

    • 300 g sera twarogowego
    • 240 g jogurtu naturalnego Tesco Value
    • 8 jabłek Tesco (np. Szampion)
    • 12 łyżek cukru białego
    • cynamon mielony  
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W dużej misce wymieszaj płatki, mieszankę studencką (możesz pokroić bakalie na trochę mniejsze kawałki), pokrojone plasterki jabłek i wiórki kokosowe. Na koniec dodaj szczyptę imbiru.  

Wodę z kokosa wlej do garnka. Z obranego miąższu odłóż około 1/4, a resztę pokrój w kosteczkę i dodaj do składników w misce. Wodę z kokosa podgrzej i rozpuść w niej miód (ilość zależy od preferowanej słodkości granoli). Zmiksuj z odłożonym miąższem kokosowym. Połącz zawartość garnka i miski, dokładnie wymieszaj tak, by nie pozostał żaden suchy element (możesz dolać trochę wody lub dodać miodu). 

Przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 20–30 min w temp. 200º, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania chrupkości.  

W międzyczasie wymieszaj twaróg z jogurtem i odstaw do lodówki. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zasyp cukrem, dolej niewielką ilość wody i gotuj, aż do rozgotowania owoców na mus (możesz je wcześniej zmiksować, co przyspieszy proces). Dodaj cynamon według uznania.  

Nakładaj do pucharków lub miseczek kolejno: porcję jogurtu z twarogiem, mus jabłkowy i granolę, na wierzch wyłóż jeszcze łyżkę jogurtu i posyp cynamonem. Całość możesz udekorować plasterkami jabłek.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze