Grecka sałatka z pomarańczami, granatami i cytrynowo-pomarańczowym vinaigrette

Grecka sałatka z pomarańczami, granatami i cytrynowo-pomarańczowym vinaigrette

  • 00:15
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 dojrzałe pomarańcze
    • 1 op. sera feta
    • kilkanaście pomidorków koktajlowych
    • 1 główka sałaty lodowej
    • 1 duża czerwona cebula
    • szczypta suszonego oregano
    • 1 granat

    Sos:

    • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
    • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 1 łyżeczka miodu
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pomarańcze dokładnie obieramy, usuwając całkowicie białą skórkę. Kroimy na cząstki, zbierając wyciekający sok. Na dużym półmisku układamy cząstki pomarańczy, pokrojoną w kostkę fetę, przekrojone na pół pomidorki, pokrojoną w kawałki sałatę i cebulę, pokrojoną w cienkie piórka. Posypujemy całość oregano. Do miski wlewamy zachowany sok z pomarańczy i sok z cytryny. Solimy i mieszamy, by rozpuścić sól. Cały czas mieszając, wlewamy oliwę, by powstała emulsja. Rozpuszczamy w sosie miód, polewamy sosem sałatkę. Całość posypujemy ziarnkami granatu i podajemy.
 


Komentarze