Grecka zapiekanka z wołowego mięsa mielonego i makaronu spaghetti

Grecka zapiekanka z wołowego mięsa mielonego i makaronu spaghetti

  • 01:45
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 400 g mielonego wołowego mięsa
    • 400 g makaronu spaghetti
    • 1 puszka obranych pomidorów
    • 2 cebule
    • 1 ząbek czosnku
    • ½ pęczka natki pietruszki
    • 4 łyżki tartego parmezanu
    • 3 jaja
    • ½ szklanki mleka
    • 1 łyżka mąki
    • 150 g margaryny
    • 1 łyżka oleju
    • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia suszona
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Makaron ugotuj w osolonej wodzie i odsącz. Rozmieszaj parmezan z jajkami, dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i dodaj do makaronu. Cebulę i czosnek posiekaj, pomidory pokrój w grubą kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć czosnek i cebulę, dodaj mielone mięso i podsmaż. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem. Całość duś przez 20 min na małym ogniu.

Przygotuj sos beszamelowy: na osobnej patelni rozgrzej margarynę. Dodaj mąkę i powoli dolewaj mleko, ciągle mieszając. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Połowę ugotowanego makaronu spaghetti ułóż w naczyniu żaroodpornym, po czym dodaj usmażone mięso z warzywami i przykryj resztą makaronu. Całość polej sosem beszamelowym. Wierzch posyp suszoną bazylią. Zapiekaj wszystko przez 40 min w temperaturze 200°.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze