Greckie szaszłyki z filetów z kurczaka i jogurtowym szpinakiem z rodzynkami oraz ryżem

Greckie szaszłyki z filetów z kurczaka i jogurtowym szpinakiem z rodzynkami oraz ryżem

  • 01:30
  • 4 porcje
  • 397 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    Szaszłyki:

    • 800 g filetów z kurcząt
    • świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn
    • 2 łyżeczki suszonego oregano
    • sól, najlepiej morska, świeżo mielona
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego

    Szpinak:

    • 500 g świeżego szpinaku baby
    • łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
    • mała cebula
    • ząbek czosnku
    • mała garść rodzynek
    • opakowanie (ok. 100 g) naturalnego jogurtu w greckim stylu
    • świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Filety z kurczaka tniemy w podłużne paski, tak aby łatwo je było nabić na drewniane szpadki do szaszłyków.

2

Pocięte mięso przekładamy do miski, zalewamy sokiem z cytryny, dodajemy roztarte w dłoniach oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Miskę odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min.

3

Szpinak dokładnie myjemy, wkładamy do garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy przez 2 minuty. Ugotowany szpinak odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odciskamy z wody i siekamy.

4

Rozgrzewamy w rondlu oliwę, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy szpinak i odcedzone rodzynki i dusimy PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE na niewielkim ogniu ok. 5 minut. Wlewamy jogurt, doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny i po dokładnym wymieszaniu zdejmujemy z ognia.

5

Zamarynowane mięso nadziewamy na szpadki do szaszłyków, rozgrzewamy olej na patelni grillowej (ewentualnie zwykłej) i smażymy kurczaka na rumiano ze wszystkich stron. Szaszłyki podajemy ze szpinakiem i ryżem ugotowanym na sypko.


Komentarze