Grillowana i marynowana cukinia z serem

Grillowana i marynowana cukinia z serem

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 cukinie
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 10 ml octu balsamicznego
    • 2 gałązki tymianku
    • 30 g czarnych oliwek
    • 1/2 cytryny
    • 4 pomidory suszone
    • 100 g sera feta
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cukinie pokrój na równe kawałki. Każdy przekrój jeszcze na pół i przypraw solą oraz pieprzem. Polej oliwą i wymieszaj z pokruszonymi listkami tymianku. Cukinie poukładaj na ruszcie lub tacce grillowej. Opiekaj z każdej strony, aż się zrumienią i zmiękną. Gotowe przełóż do miski kuchennej i przypraw póki są gorące, octem balsamicznym. 

Pomidory pokrój w paski i dodaj do cukinii. Cytrynę dokładnie umyj i pokrój w plasterki, a następnie jeszcze na kawałki. Oliwki czarne odlej z zalewy i również dodaj do cukinii. Wymieszaj wszystkie warzywa i przełóż na półmisek. Ser feta rozkrusz na cukinii. Ostry smak sera dobrze komponuje się z grillowanymi warzywami, dlatego jest tak wszechstronnie wykorzystywany.


Komentarze