Grillowana wołowina z sałatką

Grillowana wołowina z sałatką

  • 02:20
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 steki z rostbefu wołowego
    • 1 l czerwonego wina wytrawnego
    • 4 gałązki rozmarynu
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 papryczka chili
    • 1 łyżeczka masła
    • przyprawy: sól, np. himalajska, pieprz kolorowy w ziarenkach
    • olej

    Sałatka:

    • mix sałat
    • 50 g malin
    • 1 mozzarella
    • kiełki rzodkiewki
    • sok z cytryny
    • oliwa z oliwek
    • przyprawy: sól, np. himalajska, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Steki przełóż do średniego garnka. Wlej wino, dodaj rozmaryn, zgniecione ząbki czosnku, przekrojoną na pół papryczkę chili. Jeżeli nie chcesz, by danie było zbyt pikantne, oczyść papryczkę z pestek. Odstaw mięso na 2 godziny w chłodne miejsce.

Rozgrzej grilla. Posmaruj ruszt olejem. Grilluj mięso z obu stron, do takiego wysmażenia jak lubisz. Optymalny czas to 2,5 minuty z dwóch stron.

Zgrillowane mięso odstaw na 5 minut, by odpoczęło. W tym czasie przygotuj sałatkę. Sałaty, kiełki, połówki mozzarelli i maliny przypraw solą i pieprzem. Skrop cytryną oraz oliwą i delikatnie wymieszaj.

Wyłóż steki na talerz. Przypraw solą i pieprzem. Wyłóż na każdy kawałek mięsa po pół łyżeczki masła. Podawaj z sałatką.


Komentarze