Grillowane burgery z łososia, ciecierzycy i kaszy jaglanej

Grillowane burgery z łososia, ciecierzycy i kaszy jaglanej

  • 00:30
  • 9 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kg łososia
    • 200 g ciecierzycy
    • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 szkl. surowej)
    • skórka z 1 limonki
    • 2–3 ząbki czosnku
    • 1/2 średniego pęczka koperku
    • 1 jajko
    • przyprawy: sól himalajska, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Odetnij skórę ryby. Zaczynając od węższej części, natnij skórę pod kątem 45° i ciągnij skórę, powoli ją odcinając.

2

Wyfiletowanego łososia pokrój w średniej wielkości kostkę.

3

Ciecierzycę zmiksuj z jajkiem. Przełóż do miski i dodaj ostudzoną kaszę jaglaną.

4

Przełóż łososia do blendera i pulsacyjnie, naciskając 2–3 razy włącznik, delikatnie rozdrób na średniej wielkości kawałki. Dodaj do miski.

5

Zetrzyj skórkę z limonki.

6

Obierz i posiekaj czosnek.

7

Dodaj do miski pokrojony koper i dopraw solą oraz pieprzem.

8

Całość dokładnie wymieszaj. Tackę do grillowania posmaruj olejem.

9

Uformuj średniej wielkości burgery.

10

Grilluj na średnio rozgrzanym grillu przez 4 minuty z każdej ze stron.

11

Burgery podawaj z porcją warzyw.


Komentarze