Grillowane cukinie i chutney cebulowy

Grillowane cukinie i chutney cebulowy

  • 01:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 niewielkie cukinie
    • sól i przyprawy ziołowe do grilla
    • oliwa z oliwek

    Chutney:

    • 3 duże czerwone cebule
    • 1 ½ łyżki cukru muscowado
    • 100 ml czerwonego wina
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Cebule pokrój na półplasterki i zacznij smażyć na oliwie. Kiedy cebula będzie już zeszklona, dodaj cukier. 

2

Po rozpuszczeniu cukru dodaj wino, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Smaż tak długo, aż odparuje nadmiar płynów. Gotowy sos dopraw solą i pieprzem. 

3

Cukinie dokładnie umyj i obetnij końcówki. Przekrój cukinie na połówki, każdą połówkę posól, dopraw ziołami i skrop oliwą.

4

Cukinie grilluj z każdej strony na średnio rozgrzanym ruszcie. Grillowane cukinie podaj z ciepłym chutneyem.


Komentarze