Grillowane filety z cukrem brązowym w ziołach prowansalskich

Grillowane filety z cukrem brązowym w ziołach prowansalskich

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1/2 kg filetów z kurczaka
    • 4 łyżki posiekanej bazylii
    • 2 łyżki posiekanego tymianku
    • 4 łyżki posiekanej szałwii

    Marynata prowansalska:

    • 3 ząbki czosnku
    • 3–4 liście laurowe
    • sok z 1/2 cytryny
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 płaska łyżka cukru brązowego
    • 1 łyżeczka soli
    • przyprawy: czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj marynatę: do szklanej miski przesyp posiekany czosnek, liście laurowe, cukier brązowy, sól, pieprz czarny do smaku. Wciśnij cytrynę, zalej oliwą i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę.

W tym czasie przygotuj filety z kurczaka: dokładnie umyj, oczyść i rozbij lekko na płaty o grubości ok. 1 cm. Posiekaj zioła. Mięso przełóż na folię spożywczą i ułóż na zakładkę. Posyp ziołami (bazylią, szałwią i tymiankiem) całą powierzchnię filetów. Mięso zawiń w roladki za pomocą folii. Gotowe zalej przygotowaną marynatą, zakryj szczelnie folią spożywczą lub przełóż do woreczka, zawiąż go szczelnie i włóż do lodówki na 6 godz.

Roladkę pokrój w plastry ok. 1,5–2,5 cm. Grilluj na rozgrzanym ruszcie maksymalnie ok. 10 min, obracając mięso co kilka minut. Mięso powinno być białe w środku bez śladu różowego koloru. Uważaj, aby mięso nie wyschło podczas pieczenia, pilnuj i często sprowadzaj czy jest już gotowe.


Komentarze