Grillowane i marynowane warzywa

Grillowane i marynowane warzywa

  • 00:30
  • 5 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 młode marchewki
    • 1 młoda pietruszka
    • 1/2 brokuła
    • 1 papryka żółta
    • 5 pomidorków koktajlowych

    Marynata:

    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 cebulka
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 1/2 papryki ostrej
    • szczypta szafranu nitki
    • 2 gałązki kolendry
    • sok z cytryny
    • sól morska
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Warzywa umyj dokładnie z ewentualnych zabrudzeń. Marchew i pietruszkę obierz i przekrój wzdłuż na pół. Przełóż warzywa do miski. Brokuł umyj i podziel kwiat na małe różyczki. Paprykę przekrój na ćwiartki i wytnij z niej gniazda nasienne. Pomidorki koktajlowe umyj i usuń szypułki. Te warzywa również przełóż do miski i polej delikatnie oliwą. Gałązki rozmarynu oderwij od łodygi. Rozgnieć je trzonkiem noża i lekko posiekaj. Dodaj do wcześniejszych warzyw i wszystko razem wymieszaj. Poukładaj warzywa na ruszcie grilla lub na tacce aluminiowej. Opiekaj powoli z każdej strony. 

Przygotuj marynatę. W tym celu obierz czosnek i oczyść wiosenną cebulkę. Następnie drobno posiekaj. Do miseczki porcelanowej wsyp nitki szafranu. Zalej odrobiną wrzątku, aby szafran uwolnił swój aromat. Wlej oliwę i wyciśnij sok z cytryny, a następnie przypraw solą morską. Poszarp listki kolendry i dodaj do marynaty. 

Gotowe grillowane warzywa wymieszaj z marynatą. Warzywa powinny pozostać w marynacie przynajmniej 1 godzinę, jednak najsmaczniejsze będą po 12 godzinach marynowania PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE. Ułóż danie dekoracyjnie na półmisku, polej jeszcze pozostałą marynatą, a do przybrania użyj kilku listków kolendry.


Komentarze