Grillowane krewetki z sosem egzotycznym

Grillowane krewetki z sosem egzotycznym

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 12 krewetek królewskich
    • 1 mango
    • 1 ananas
    • 3 złote lub zwykłe kiwi
    • 200 g puree z mango
    • sok z 1 limonki
    • pęczek natki pietruszki
    • 2 papryczki chili
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Owoce pokrój w kostkę 1x1 cm. Wymieszaj z puree z mango oraz sokiem z limonki. Pietruszkę posiekaj, a chili pokrój w drobną kostkę. Dodaj je na samym końcu, aby nie zmieniły koloru sosu.

PRZYDATNE WSKAZÓWKI:

  • Nie chowaj mango do lodówki. Znakomicie dojrzeje na parapecie przy dziennym świetle.
  • Chcąc sprawdzić, czy ananas jest dojrzały, wyrwij jeden z liści. Jeżeli jego wyrwanie nie sprawiło problemów, oznacza to, że owoc jest idealny.

Krewetki grilluj z każdej strony po 2 minuty. Najlepiej zrób to na foli aluminiowej lub tacce, aby nie wpadły w szczeliny rusztu.

PRZYDATNA WSKAZÓWKA:

  • Jeżeli wykorzystujesz mrożone krewetki, najlepiej rozmroź je przez noc w lodówce. Dzięki temu zachowają lepszą jakość niż te odmrażane na blacie lub w wodzie.

Do szklanek lub kieliszków od szampana nałóż odrobinę sosu i włóż krewetki.


Komentarze