Grillowane na złoto ziemniaki z dipem koperkowym

Grillowane na złoto ziemniaki z dipem koperkowym

  • 00:50
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g ziemniaków Gala z Tesco
    • 1/3 op. przyprawy do ziemniaków Tesco
    • 40 ml oliwy z oliwek

    Dip:

    • 1/2 pęczka koperku
    • 200 g kwaśnej śmietany 24%
    • 200 g twarożku
    • 1 cebula czerwona
    • 1 pomidor
    • 1 łyżeczka soli morskiej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki Gala dobrze opłucz pod bieżącą wodą. Następnie wrzuć do garnka i zalej taką ilością wody, by je zakryć. Ziemniaki wstaw do gotowania w łupinie. Wsyp 1 łyżeczkę soli i gotuj przez 15 minut od momentu zagotowania. Ziemniaki powinny być ugotowane na 3/4. Wyjmij je z garnka i przelej zimną wodą, a następnie pokrój w plastry wraz ze skórką. Posyp ziemniaki przyprawą do ziemniaków Tesco i polej delikatnie oliwą. Tak przygotowane plastry rozłóż na ruszcie lub tacce grillowej. Opiekaj powoli z każdej strony na złoty kolor. 

Teraz przygotuj dip koperkowy. Wymieszaj twarożek z kwaśną śmietaną w porcelanowej misce. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Koperek umyj, drobno posiekaj i wraz z cebulą dodaj do dipu. Pomidor najpierw pokrój na ćwiartki, wytnij nasiona i znów pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowanego dodaj do dipu.

Grillowane plasterki ziemniaków poukładaj dekoracyjnie na talerzu. Dip koperkowy podaj osobno w miseczce. Do dekoracji wykorzystaj świeże gałązki koperku.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze