Grillowane nadziewane papryki

Grillowane nadziewane papryki

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 papryki w różnych kolorach
    • 400 g twarożku śmietankowego
    • 40 ml oliwy z oliwek
    • 2 cebulki szalotki
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 1 ząbek czosnku
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Umyj dokładnie papryki, szczególnie w miejscach zielonej łodygi - tam zawsze zbiera się piasek. Przekrój papryki nożem na 3/4 wysokości tak, by zielona łodyga wraz z częścią papryki była przykrywką dla faszerowanego warzywa. Wyjmij z każdej papryki ziarna i białe końce. Idealnie nadaje się do tego łyżka stołowa. Przypraw papryki oraz ich przykrywki solą i świeżo mielonym pieprzem. Polej lekko oliwą. 

Do miski przełóż twarożek śmietankowy. Obierz czosnek i cebulki szalotki. Pokrój drobno i dodaj do serka. W następnej kolejności posiekaj natkę pietruszki oraz kilka igieł rozmarynu i też dodaj do miski z nadzieniem. Wszystko dobrze wymieszaj. Nałóż nadzienie do każdej papryki tak, by zbyt mocno nie wystawało. 

Przykryj papryki i zawiń każdą sztukę w arkusz folii aluminiowej. Połóż papryki na ruszcie i opiekaj powoli na średnim ogniu. Warto po 15 minutach grillowania nakryć papryki metalową miską, dzięki temu warzywa dobrze wypieką się w środku. 

Gotowe papryki zdejmij z rusztu, odwiń z folii i ułóż na półmisku. Polej oliwą i udekoruj gałązkami natki pietruszki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze