Grillowane podudzia z ziemniakami z rozmarynem i grillowanymi warzywami

Grillowane podudzia z ziemniakami z rozmarynem i grillowanymi warzywami

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6 podudzi w marynacie
    • 1 brokuł
    • 4 słodkie ziemniaki (pataty)
    • 1 czerwona papryka
    • 2 czerwone cebule
    • liście z 1 gałązki rozmarynu
    • 2 ząbki czosnku
    • 60 ml oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rozmaryn posiekaj i wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem. Dodaj drobno posiekany czosnek i wymieszaj. Słodkie ziemniaki włóż w skórce do garnka z osoloną wodą. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj tak jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie wyciągnij ziemniaki łyżką cedzakową i przestudź. Następnie obierz z łupinek i pokrój w grube plastry. Plastry ziemniaka włóż do wcześniej przygotowanej oliwy z rozmarynem i czosnkiem.  

Brokuł podziel na różyczki, które następnie pokrój w grube plastry. Paprykę pokrój w paski i wraz z plastrami brokuła dołóż do ziemniaków w oliwie. 

Podudzia połóż na średnio rozgrzanym grillu i piecz na rumiano z każdej strony. Pod koniec pieczenia podudzi dołóż na grilla warzywa i zrumień je z obydwu stron. Na koniec pokrój w plasterki cebulę i dodaj do nałożonej na talerze potrawy.


Komentarze