Grillowane skrzydełka

Grillowane skrzydełka

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg skrzydełek
    • 50 ml syropu klonowego
    • 3 ząbki czosnku
    • 40 ml sosu sojowego
    • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
    • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 20 ml oleju słonecznikowego
    • 4 gałązki natki pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Skrzydełka umyj i odetnij z każdego najmniejszą część skrzydełka. Przełóż do miski.

W drugiej misce wymieszaj sos sojowy z syropem klonowym i posiekanym czosnkiem. Dodaj jeszcze paprykę w proszku, pieprz cayenne, olej oraz połowę pokrojonej natki pietruszki. Wszystko wymieszaj i zalej marynatą skrzydełka. Przyprawy dobrze powcieraj w mięso i odstaw do lodówki do marynowania PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE na ok. 12 godzin, a najlepiej na cały dzień. 

Na rozgrzanej kratce grilla ułóż skrzydełka i opiekaj na średnim poziomie, aż się zrumienią z każdej strony. W międzyczasie smaruj skrzydełka marynatą. Ugrillowane przełóż na okrągły półmisek lub miskę, układając dekoracyjnie w okrąg. Będą się wtedy ładnie prezentowały. Na koniec posyp pozostałą natką pietruszki.


Komentarze