Grillowane steki wołowe z musem kaparowo-pomidorowym z leśnym risotto

Grillowane steki wołowe z musem kaparowo-pomidorowym z leśnym risotto

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 2 steki z udźca wołowego
    • olej
    • sól morska
    • pieprz

    Sos:

    • 4 łyżki kaparów
    • garść suszonych pomidorów
    • cebula
    • pół kieliszka białego wina
    • 4 łyżki śmietany 18%
    • sól, pieprz
    • skórka z cytryny

    Risotto z leśnymi grzybami:

    • 300 g ryżu do risotto
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • oliwa
    • garść suszonych grzybów leśnych
    • natka pietruszki
    • parmezan
    • cytryna
    • 500 ml bulionu warzywnego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso marynujemy w oleju, doprawiamy solą i pierzem. Odstawiamy do macerowania.

Przygotowujemy risotto: moczymy grzyby we wrzątku. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, smażymy aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek. Wsypujemy ryż i smażymy ok. 5 minut tak, aby ryż się lekko zeszklił. Następnie dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Podlewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki. Doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Posypujemy natką pietruszki i parmezanem.

Sos do steków: do garnka wkładamy pomidory pokrojone w paski, cebulę, skórkę z cytryny oraz kapary. Podlewamy winem. Dusimy ok. 8 minut. Dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie miksujemy. Idealny sos ma konsystencję musu.

Na patelni grillowej rozgrzewamy olej, smażymy steki – ok. 2 min z każdej strony, wstawiamy na 5–8 min do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Mięso wykładamy na talerz, obok sos.

Risotto przekładamy do małego kubeczka, formujemy piramidkę i energicznie wykładamy na talerz. Smacznego!


Komentarze