Grillowane steki z paskami  warzyw

Grillowane steki z paskami warzyw

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 steki z karkówki
    • 1 papryka żółta
    • 1 marchew
    • 1/4 selera naciowego

    Marynata do wieprzowiny:

    • 2 łyżki musztardy ziarnistej
    • 4 gałązki natki pietruszki
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka papryki słodkiej  
    • 4 listki szałwii świeżej

    Marynata do warzyw:

    • 2 gałązki tymianku
    • 30 ml oliwy
    • 1 cytryna
    • przyprawy: sól i pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Karkówkę pokrój na steki o grubości ok. 1 cm. Rozbij lekko tłuczkiem i przełóż do miski. Przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj musztardę ziarnistą z posiekanym czosnkiem, natką pietruszki oraz papryką w proszku. Poszarp listki szałwii i posyp nimi steki.

2

Wymieszaj mięso z marynatą i odstaw do maceracji na ok. 12 godzin, a najlepiej na cały dzień. Dzięki temu mięso będzie kruche i delikatne.

3

Warzywa umyj i pokrój wzdłuż na plasterki, a potem na paski. Powinny być dłuższe niż szerokość steka. Przypraw delikatnie solą i świeżym pieprzem oraz oliwą i tymiankiem. Dobrze wymieszaj.

4

Na desce rozłóż steki. Na każdy z nich połóż porcję warzyw. Powinny one wystawać poza mięso. Każdy stek zawiń – możesz dodatkowo spiąć wykałaczką. Następnie przełóż na półmisek.

5

Na rozpalonego grilla nałóż kratkę i ułóż steki stroną zawinięcia – dzięki temu zachowają kształt i nie będą się rozwijać. Jak tylko się przypieką od spodu, przewróć na drugą stronę i grilluj dalej. Steki możesz nakryć aluminiową tacką lub rondelkiem – wtedy mięso szybciej się wypiecze w środku.

 

6

Przełóż steki na półmisek i posyp dekoracyjnie natką pietruszki. Na koniec polej sokiem z cytryny, który nada świeżości grillowanemu mięsu.


Komentarze