Grillowany bakłażan z szynką i mozzarellą

Grillowany bakłażan z szynką i mozzarellą

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 bakłażan
    • 80 g szynki dojrzewającej
    • 125 g sera mozzarella
    • 2 pomidory
    • 2 ząbki czosnku
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Bakłażana umyj i pokrój w plastry pod lekkim kątem, aby plasterki były podobnej wielkości. Przypraw każdy kawałek solą morską i pieprzem czarnym, polej lekko oliwą i ułóż na ruszcie grilla.

2

Kawałki bakłażana piecz, aż każda ze stron się zarumieni. Przełóż plastry na talerz. Pokrój ser mozzarella w plastry. Pomidory umyj i również pokrój w plasterki.

3

Na każdy kawałek bakłażana nałóż plaster pomidora i ser. Plasterkiem szynki dojrzewającej owiń każdego bakłażana. Zrób to tak, by końce szynki naszły na siebie. Tak przygotowany bakłażan nie rozpadnie się podczas ponownego grillowania.

4

Przełóż teraz wszystkie plastry na ruszt i ponownie opiecz z każdej strony. Ser mozzarella będzie się topił, ale dzięki osłonie z szynki nie wypłynie.

 

5

Gotowe bakłażany przełóż na półmisek. Pokrój drobno natkę pietruszki i wymieszaj z pozostałą oliwą i wyciśniętym czosnkiem. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem, następnie wymieszaj. Bakłażany ułożone na półmisku polej aromatyczną oliwą.


Komentarze