Grillowany bakłażan zapiekany z ryżem, figami i papryką

Grillowany bakłażan zapiekany z ryżem, figami i papryką

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 sos z mlekiem kokosowym, cebulą, orzeszkami i chili Tesco finest*
    • 1 i 1/2 szkl. ryżu basmati
    • 1 i 1/4 szkl. wody
    • 3-4 bakłażany
    • 2 czerwone papryki
    • 3 świeże figi
    • 1 podwójna pierś z kurczaka
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 3/4 łyżeczki kuminu
    • 3/4 łyżeczki kolendry
    • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
    • 1/2 łyżeczki ras el hanout
    • 1/2 łyżeczki tandoori
    • olej/oliwa z oliwek

    Dodatkowo:

    • 330 ml jogurtu naturalnego
    • 1 ząbek czosnku
    • posiekana natka pietruszki
    • sól
    • feta
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Słowo od autora

Dzisiejsza propozycja jest połączeniem kilku ciekawych składników – tajskiego sosu, świeżych fig, grillowanych warzyw i egzotycznych przypraw. Połączenie tych składników przeniesie nas w świat kuchni Dalekiego Wschodu, a co najważniejsze cudownie rozgrzeje w jesienne chłody. Spróbujcie koniecznie – jest pyszne!

Co zrobić, by było Pieknie Podane
  • Danie będzie ładniej wyglądało, jeżeli już w momencie przygotowania składników zadbamy o ich wygląd – np. bakłażana zgrillujemy w taki sposób, aby powstały na każdym kawałku równe ślady grillowania.
  • Musimy zadbać o spójność dania – do grillowanych warzyw i ostrych smaków świetnie pasuje pokruszona feta i sos jogurtowy.
  • Aby ryż wyglądał i smakował ciekawiej, dodaliśmy do niego sos z mleczkiem kokosowym, z cebulką, orzeszkami i chili – dzięki temu zyskał ładny kolor i piękny aromat.
Plate of joy

Autor: Plate of joy    Blog: plateofjoy.blogspot.com

1

Ryż basmati ugotuj w wodzie wymieszanej z sosem z mlekiem kokosowym, cebulą, orzeszkami i chili. Możesz to zrobić w garnku do gotowania lub w normalnych garnuszku na małym ogniu. Do wody z sosem dodaj odrobinę oleju oraz 1/2 łyżeczki soli.

2

Figi, bakłażany, papryki umyj i osusz. Bakłażany pokrój w podłużne plastry, paprykę w większe kawałki, a figi w grubsze plasterki. Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Pierś kurczaka oczyść, umyj i pokrój na niewielkie kawałki.

3

W małej miseczce wymieszaj ze sobą kumin, kolendrę, wędzoną paprykę, sól, ras el hanout i tandoori, dodaj następnie olej. Całość wmieszaj w przygotowane wcześniej mięso i przesmaż na patelni.

4

Cienkie plastry bakłażana i pokrojoną paprykę zgrilluj na patelni tak, aby widoczne były ślady grillowania. Plastrami bakłażana wyłóż dno i brzegi okrągłego naczynia żaroodpornego, tak aby dłuższe końce wystawały poza naczynie. Następnie wyłóż warstwami ugotowany ryż, grillowanego bakłażana, przesmażonego kurczaka, figi i zgrillowaną paprykę. My robiliśmy to w następujący sposób : bakłażan, ryż, bakłażan, odrobina ryżu, kurczak, figi, bakłażan, ryż, papryka, natka pietruszki, ryż i bakłażan.

5

Tak przygotowaną zapiekankę dobrze dociśnij i wkłóż do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez około 30 minut. Gotową zapiekankę pokrój i podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym – jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz solą. Na wierzch dania pokrusz jeszcze fetę – podaj ze świeżymi ziołami.


Komentarze

  • 2017-05-27 Jamie Oliver instagram

    Aby ryż wyglądał i smakował ciekawiej, dodaliśmy do niego sos z mleczkiem kokosowym, z cebulką, orzeszkami i chili – dzięki temu zyskał ładny kolor i piękny aromat.

  • 2016-10-26 Mirosława Wawrzyniak

    Zacznijmy od ryżu - mój patent na to, by nabrał ciekawych właściwości, to KURKUMA! :) Polecam więc przygotowanie go z dodatkiem tej aromatycznej i cudownie żółciutkiej przyprawy. Kto woli opcję na bogato, może też dodać szafranu. :) Ryż wyjdzie złociutki, optymistyczny i radosny jak jesienne żółte liście! :) Ten kolor wspaniale komponuje się z porą roku i z grillowanym bakłażanem oraz dodatkami. :)
    Z pewnością będzie to przyjemna niespodzianka!

    Zostawiłabym też sobie na boku kilka kawałków grillowanej papryki - po pokrojeniu na cienkie paski mogłaby stanowić piękną ozdobę zapieczonego już bakłażanowego cuda obiadowego! :)

    Podawałabym całość na drewnianej tacy z dodatkiem sosu czosnkowego, sosu z pieczonej papryki (patent opracowany na bazie zupy, którą prezentowaliście kilka dni temu tutaj - pyszota), ewentualnie w towarzystwie hummusu.

    Jeśli zaś zostanie nam trochę fety i papryki - można z nich zrobić koreczki jako przystawkę i ozdobę stołu. :)

    Całość najlepiej będzie się prezentować w rustykalnej kuchnio-jadalni, na prostych talerzach i obrusie w kratę. :) Jeśli w pobliżu jest jeszcze piec kaflowy - wygraliście! :D

  • 2016-10-21 Just a SALAD

    Wasze inspiracje są bardzo cenne, dzięki temu raz w tygodniu robię coś innego niż tylko sałatki;)

  • 2016-10-21 Just a SALAD

    https://uploads.disquscdn.c... https://uploads.disquscdn.c... https://uploads.disquscdn.c... Wyśmienite danie!!! Muszę przyznać, że czasochłonne, ale warte każdej poświęconej minuty. Curry pasowało znakomicie. Zrobiłam jeszcze jedną modyfikację, bo akurat nie było ani w TESCO, ani w okolicy świeżych fig. Kiedy zdecydowałam, że je po prostu pominę moim oczom objawiły się śliwki, które po chwili zawahania, postanowiłam użyć. W mojej ocenie komponowały się doskonale. Serdecznie też polecam dołożyć podprażone orzeszki ziemne.

  • 2016-10-20 Anula Wawrzyniak

    Mam nadwyżkę cukinii w ogrodzie, więc wzbogaciłabym to danie dodatkiem kilku plastrów. :)
    Ryż zamieniłabym na kaszę, bo jestem kaszomaniaczką.
    I podałabym z kilkoma rodzajami sosów na ciepło, żeby można było każdy kęs smakować na nowo - prócz czosnkowego, także z sosem pomidorowym, musztardowym czy z pieczonej papryki... :)
    Dodatkowe elementy wystroju - jesienny wieczór za oknem, ciepłe światło lampy, gruba serweta w biało-czerwoną kratkę na stole... Mniam!

  • 2016-10-20 Just a SALAD

    Dziękuję, tak zrobię:)

  • 2016-10-20 Just a SALAD

    Taki jest plan - kompletuję surowce. W moim Tesco nie było ras el hanout. Czym mogłabym zastąpić ten składnik?

  • 2016-10-20 Katarzyna

    Postaram się :)

  • 2016-10-20 RyszardS

    Widzę to tak: drewniany stół, płócienna biała, lekko postrzępiona serwetka i w centralnym miejscu drewniana deska, na której ustawiona jest nasza potrawa w czarnym prostokątnym naczyniu do zapiekania. Obok dwa metalowe pomarańczowe kubki z parującą gorącą zieloną herbatą, metalowy widelec i łyżka i pęczek świeżych ziół. W tle bakłażan, z którego odkrojono kilka plastrów, kilka papryczek chili, kilka fig, dwie połówki cytryny oraz mała gliniana miseczka z pokrojonym serem feta, szklana butelka z oliwą i młynek do mielenia pieprzu, a także trochę rozrzuconych ziaren pieprzu. Dodatkowo bakłażana skropiłbym sokiem z cytryny.

  • 2016-10-20 ela18

    To danie zapiekłabym z formie do muffinek, tak aby każdy miał swoją małą porcję. Następnie każdą taką muffinkę położyłabym na małym fioletowym talerzyku udekorowanym gałązką świeżej kolendry i natką pietruszki. Stół nakryłabym białym obrusem zrobionym na szydełku. Przy każdym nakryciu liliowa serwetka spięta srebrną obrączką. Na stole ustawiłabym trzy grube kremowe świece oraz dekorację z fioletowych i różowych wrzosów ustawionych w wiklinowym prostokątnym koszyku.