Grillowany bakłażan zapiekany z ryżem, figami i papryką

Grillowany bakłażan zapiekany z ryżem, figami i papryką

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 sos z mlekiem kokosowym, cebulą, orzeszkami i chili Tesco finest*
    • 1 i 1/2 szkl. ryżu basmati
    • 1 i 1/4 szkl. wody
    • 3-4 bakłażany
    • 2 czerwone papryki
    • 3 świeże figi
    • 1 podwójna pierś z kurczaka
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 3/4 łyżeczki kuminu
    • 3/4 łyżeczki kolendry
    • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
    • 1/2 łyżeczki ras el hanout
    • 1/2 łyżeczki tandoori
    • olej/oliwa z oliwek

    Dodatkowo:

    • 330 ml jogurtu naturalnego
    • 1 ząbek czosnku
    • posiekana natka pietruszki
    • sól
    • feta
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Słowo od autora

Dzisiejsza propozycja jest połączeniem kilku ciekawych składników – tajskiego sosu, świeżych fig, grillowanych warzyw i egzotycznych przypraw. Połączenie tych składników przeniesie nas w świat kuchni Dalekiego Wschodu, a co najważniejsze cudownie rozgrzeje w jesienne chłody. Spróbujcie koniecznie – jest pyszne!

Co zrobić, by było Pieknie Podane
  • Danie będzie ładniej wyglądało, jeżeli już w momencie przygotowania składników zadbamy o ich wygląd – np. bakłażana zgrillujemy w taki sposób, aby powstały na każdym kawałku równe ślady grillowania.
  • Musimy zadbać o spójność dania – do grillowanych warzyw i ostrych smaków świetnie pasuje pokruszona feta i sos jogurtowy.
  • Aby ryż wyglądał i smakował ciekawiej, dodaliśmy do niego sos z mleczkiem kokosowym, z cebulką, orzeszkami i chili – dzięki temu zyskał ładny kolor i piękny aromat.
Plate of joy

Autor: Plate of joy    Blog: plateofjoy.blogspot.com

1

Ryż basmati ugotuj w wodzie wymieszanej z sosem z mlekiem kokosowym, cebulą, orzeszkami i chili. Możesz to zrobić w garnku do gotowania lub w normalnych garnuszku na małym ogniu. Do wody z sosem dodaj odrobinę oleju oraz 1/2 łyżeczki soli.

2

Figi, bakłażany, papryki umyj i osusz. Bakłażany pokrój w podłużne plastry, paprykę w większe kawałki, a figi w grubsze plasterki. Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Pierś kurczaka oczyść, umyj i pokrój na niewielkie kawałki.

3

W małej miseczce wymieszaj ze sobą kumin, kolendrę, wędzoną paprykę, sól, ras el hanout i tandoori, dodaj następnie olej. Całość wmieszaj w przygotowane wcześniej mięso i przesmaż na patelni.

4

Cienkie plastry bakłażana i pokrojoną paprykę zgrilluj na patelni tak, aby widoczne były ślady grillowania. Plastrami bakłażana wyłóż dno i brzegi okrągłego naczynia żaroodpornego, tak aby dłuższe końce wystawały poza naczynie. Następnie wyłóż warstwami ugotowany ryż, grillowanego bakłażana, przesmażonego kurczaka, figi i zgrillowaną paprykę. My robiliśmy to w następujący sposób : bakłażan, ryż, bakłażan, odrobina ryżu, kurczak, figi, bakłażan, ryż, papryka, natka pietruszki, ryż i bakłażan.

5

Tak przygotowaną zapiekankę dobrze dociśnij i wkłóż do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez około 30 minut. Gotową zapiekankę pokrój i podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym – jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz solą. Na wierzch dania pokrusz jeszcze fetę – podaj ze świeżymi ziołami.


Komentarze