Grillowany banan z sorbetem paprykowo-pomidorowym

Grillowany banan z sorbetem paprykowo-pomidorowym

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 banany

    Sorbet:

    • 1 puszka pomidorów
    • 2 czerwone papryki
    • 100 ml czerwonego wina półsłodkiego lub półwytrawnego
    • 20 ml octu balsamicznego
    • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
    • przyprawy: sól, pieprz kolorowy do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Pomidory zagotuj w rondelku. Następnie dodaj do nich wino, cukier i ocet balsamiczny. Przez kolejne 5 minut gotuj wszystko na małym ogniu. Kiedy płyny nieco się zredukują, dodaj sól i pieprz do smaku. Zdejmij pomidory z ognia i wystudź.

2

Papryki obierz cienko ze skóry i pokrój na kawałki.

3

Wystudzone pomidory i kawałki papryk zmiksuj blenderem. Masę w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. Przełóż do plastikowego pojemnika i włóż do zamrażarki na 8 godzin (najlepiej zrobić to rano, przed popołudniowym grillem). Co godzinę przemieszaj masę widelcem.

4

Banany połóż na średnio rozgrzanym grillu. Kiedy skórka od spodu ściemnieje, odwróć banany na drugą stronę. Gotowe owoce nie muszą być całkiem czarne. Wystarczy, że lekko się zarumienią.

5

Odkrój wierzchnią część skórki z bananów i gorące podaj z wcześniej przygotowanym sorbetem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze