Grillowany dorsz na sałatce z cukinii i papryki

Grillowany dorsz na sałatce z cukinii i papryki

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g dorsza
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 50 ml sosu barbecue
    • 1 cukinia
    • 1/2 papryki kolorowej
    • 1 cebula czerwona
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 1/2 cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Dorsza umyj i wyjmij ewentualne ości. Odetnij także skórę od strony podbrzusza. Czysty filet przełóż do miski. Polej lekko oliwą i nasmaruj sosem barbecue z każdej strony. Przełóż rybę na ruszt grilla i powoli opiekaj. Ponieważ dorsz jest delikatną rybą, nie przewracaj go zbyt często. 

Przygotuj sałatkę. Umyj cukinię i paprykę. Cukinię pokrój w półplasterki, a paprykę w cienkie paski. Obierz czerwoną cebulę i też pokrój w plasterki. Warzywa wymieszaj w misce i przypraw sałatkę solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Następnie polej oliwą, wyciśnij sok z cytryny i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Na koniec umyj natkę pietruszki, drobno posiekaj i dodaj do sałatki. Po raz trzeci dokładnie wymieszaj. 

Przełóż sałatkę na talerz. Dorsza przed podaniem posmaruj jeszcze sosem barbecue i połóż na sałatkę z cukinii. Kilka listków natki pietruszki dekoracyjnie ułóż na daniu.


Komentarze