Grillowany dorsz z szałwią i boczkiem

Grillowany dorsz z szałwią i boczkiem

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g dorsza norweskiego Tesco
    • 8 plastrów speck Tesco
    • 300 g młodego szpinaku
    • 100 g pomidorków koktajlowych mix
    • 10 listków szałwii
    • 1 cebula czerwona
    • 1 cytryna
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 50 g czarnych oliwek
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Dorsza pokrój na porcje po 200 g. Sprawdź, czy filet jest wolny od ości. Ewentualne ości wyjmij za pomocą pęsety kuchennej. Przypraw filety solą morską i świeżym pieprzem.

2

Rozłóż listki szałwii na rybie. Powinny przylegać do siebie. Następnie rozłóż plasterki specku na szałwii, a końce podwiń pod rybę.

3

 Tak przygotowanego dorsza przełóż na ruszt i wstaw do opiekania.

4

Jak tylko spód się zrumieni, przewróć rybę na drugą stronę. Rumianego dorsza na ruszcie przesuń w mniej nagrzane miejsce na grillu, aby mięso dopiekło się w środku.

5

W tym czasie przygotuj sałatkę. Umyj liście szpinaku i odsącz z wody, a następnie przełóż do miski. Obierz cebulę czerwoną i pokrój w ćwiartki. Następnie odetnij końce od korzonka i pokrój cebulę w paski. Dodaj ją do miski ze szpinakiem. Pomidorki koktajlowe umyj, przekrój na pół i również dodaj do sałatki ze szpinakiem. Wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę przypraw oliwą, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie skrop szpinak sokiem z cytryny. Sałatkę przełóż na półmisek. Dorsza zdejmij z rusztu i porcję przetnij na dwa kawałki. Czarne oliwki ułóż dekoracyjnie na sałatce i podaj.


Komentarze