Grillowany filet z pomidorową salsą

Grillowany filet z pomidorową salsą

  • 00:45
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 pojedynczy filet z kurczaka
    • 2 duże pomidory
    • 1 ostra papryczka
    • 1 czerwona cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki natki pietruszki
    • 1 łyżka świeżego tymianku
    • sok z 1/2 cytryny
    • sok z 1 limonki
    • oliwa z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Filet z kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój mięso na mniejsze kawałki. Wymieszaj sok z cytryny z oliwą i tymiankiem. Do tak przygotowanej marynaty włóż mięso i odstaw na 2 godziny.

2

W tym czasie przygotuj salsę pomidorową. Pomidory pokrój w kostkę, natkę pietruszki drobno posiekaj.

3

Papryczkę przekrój wzdłuż na pół i wyrzuć nasiona. Miąższ papryki pokrój jak najdrobniej. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

4

Pomidory, paprykę, cebulę i natkę pietruszki wymieszaj w szklanym naczyniu. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, kilka łyżek oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki. Mięso wyciągnij z marynaty i usmaż na mocno rozgrzanym grillu. Podawaj od razu razem z wcześniej przygotowaną salsą pomidorową i listkami świeżych ziół.


Komentarze