Grillowany karczek z faszerowanymi cebulami

Grillowany karczek z faszerowanymi cebulami

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 plastry karczku
    • 8 średnich cebul
    • 4 małe pieczarki
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżeczka tymianku
    • przyprawy: sól, pieprz

    Marynata:

    • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1/2 łyżeczki soli
    • przyprawy: po łyżeczce suszonej papryki, cebuli, oregano, tymianku, czosnku i pieprzu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj marynatę: do szklanego naczynia wlej olej i sok z cytryny, dodaj wszystkie przyprawy i zamieszaj. Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, następnie włóż do marynaty. Naczynie z mięsem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Można włożyć mięso do marynaty na 12 godzin przed grillowaniem.

Cebule obierz z łupinek. W garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć cebule na wrzątek i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie wyciągnij cebule z wrzątku i opłucz zimną wodą. Wydrąż środkowe warstwy cebul i posiekaj. Obierz i posiekaj pieczarki. Na patelni rozgrzej masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć posiekane pieczarki i cebulę. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż do całkowitego odparowania wody.

Usmażonymi warzywami nafaszeruj wydrążone cebule. Każdą cebulę z osobna zawiń w folię aluminiową. Wyciągnij karczek z marynaty i połóż na mocno rozgrzany grill. Kiedy plastry karczku zarumienią się z jednej strony, odwróć je na drugą stronę i połóż na nich zawinięte w folię cebule. Grilluj całość aż druga strona karczku będzie odpowiednio zarumieniona.


Komentarze