Grillowany karczoch

Grillowany karczoch

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 karczochy
    • 2 cytryny
    • 1 cebula czerwona
    • 1 pomidor
    • 40 ml oliwy z oliwek
    • 1 ząbek młodego czosnku
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 2 gałązki estragonu
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny, cukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Umyj karczochy. Przed ich przygotowaniem natrzyj ręce i nóż kuchenny sokiem z połówki cytryny. Zapobiegnie to ciemnieniu karczochów w miejscu ich krojenia lub odłamywania liści.

2

Przygotuj wodę z 1 cytryną pokrojoną na kawałki. Rozgnieć cytrynę w wodzie. Najlepiej zrób to w garnku. Przyda się do kolejnego etapu, którym będzie gotowanie karczocha. Od karczocha oderwij liście zewnętrzne, aż do odkrycia jasnego trzonu kwiatostanu. Następnie przetnij go na pół i z części łodygowej, przy pomocy łyżeczki, usuń wszystkie pręciki kwiatowe. Małym nożem obierz łykowatą warstwę łodygi. Odcinaj tak długo, aż nie zobaczysz jasnego rdzenia. Przytnij koniec łodygi. Od razu włóż karczocha do wody z cytryną. Mocz go przez kilka minut, a następnie przekrój na ćwiartki. Garnek z karczochami wstaw do gotowania. Przypraw wodę solą morską oraz cukrem i gotuj przez 6–8 minut, nie dłużej ponieważ będą jeszcze grillowane. Na bieżąco sprawdzaj widelcem czy są wystarczając miękkie. Wyjmij karczochy i przełóż do miski.

3

Karczochy rozłóż na ruszt grilla. Nie polewaj ich oliwą, by się szybko nie zrumieniły. Jak tylko złapią paski i zaczną lekko skwierczeć, odwróć je na drugą stronę. Przewracaj regularnie, aby karczochy były rumiane ze wszystkich stron. Przygotuj sos vinaigrette. Pokrój czerwoną cebulkę w drobną kostkę. Pomidor najpierw pokrój w ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój w drobną kostkę. Młody czosnek też pokrój w paseczki. Cebulę, pomidor oraz czosnek przełóż do miseczki. Dolej sok z 1 cytryny oraz oliwę. Posiekaj zioła i wsyp do sosu. Przypraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
 

4

Karczochy zdejmij z grilla i przełóż do miski. Zalej sosem vinaigrette. Przełóż na półmisek. Polej na koniec pozostałym sosem. Możesz dekorować dodatkowo natką pietruszki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze