Grillowany kurczak w sosie pieprzowo-śmietanowym

Grillowany kurczak w sosie pieprzowo-śmietanowym

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 piersi z kurczaka
    • 1/2 opakowania marynowanego zielonego pieprzu (pieprz + marynata)
    • 300 ml śmietany 18%
    • 1/5 kostki masła
    • garść mąki pszennej
    • oliwa z oliwek
    • sól i pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kurczak: każdą z piersi kurczaka przekroić na 2 części tak, aby powstały zgrabne kotlety. Mięso włożyć do miseczki, posolić, popieprzyć i zalać 1/4 szklanki oliwy z oliwek, wymieszać. Tak przygotowane porcje marynować przez 20 minut w lodówce, po czym piec na grillu (elektrycznym, lub w piekarniku z funkcją grilla, lub na tradycyjnym grillu) do lekkiego zrumienienia.

Sos: do rondelka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucany 1/2 słoiczka pieprzu zielonego (ziarna + marynata). Całość chwilę podgrzewamy, po czym dodajemy śmietanę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę, energicznie mieszając i nie pozwalając, żeby zasmażka nam się zrumieniła.

Zasmażkę wrzucamy do rondelka z pieprzem i śmietaną, całość mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku szczyptą soli.

Po upieczeniu na grillu kurczaka, polewamy go przygotowanym sosem. Smacznego!


Komentarze