Grillowany pomarańczowy łosoś z pastą z czarnych oliwek

Grillowany pomarańczowy łosoś z pastą z czarnych oliwek

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • łosoś (filet, ok. 100–150 g)
    • czosnek (jeden ząbek)
    • oliwa z oliwek (ok. 100 ml)
    • wino białe (ok. 100 ml)
    • czarne oliwki ( 100 g)
    • ocet balsamiczny
    • koper
    • kolendra
    • sól, pieprz
    • 1 cytryna
    • 1 pomarańcza
    • chleb tostowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotować marynatę: wymieszać wino białe, oliwę (ok. 50 ml), posiekany koper, sól, pieprz, łyżkę soku z cytryny, startą skórkę z pomarańczy. Zamarynować łososia.

Następnie przygotować pastę: zblendować (na gładką masę) oliwki czarne, czosnek, kolendrę, oliwę z oliwy (ok. 50 ml), łyżeczkę octu balsamicznego, sól, pieprz. Zamarynowanego wcześniej łososia smażyć na patelni grillowej.

Przygotować grzanki: przekroić kromkę chleba na dwie części, zapiec w piecyku do zarumienienia, polać delikatnie octem balsamicznym.

Wyłożyć na talerz łososia na grzankach z dodatkiem pasty z oliwek, pod koniec polać kroplą oliwy i udekorować kiścią kolendry. Smacznego!


Komentarze